Sign in / Join

Paardenspektakel Beekbergen 3 tot en met 6 augustus

Paardenspektakel Beekbergen is in aantocht!

Foto Arthur Batenburg

Trappelende paardenhoeven, opstuivend zand, spetterend water en spanning tot het laatste moment. U kunt het allemaal meemaken tijdens de 30e editie van het Paardenspektakel van 3 tot en met 6 augustus in Beekbergen. Dankzij de steun van de Provincie Gelderland, de Gemeente Apeldoorn, de Riant business club en vele sponsors, kan de familie Van Tergouw de regio trakteren op spectaculaire paardensport van het hoogste niveau. Het evenement staat hoog aangeschreven, niet alleen bij de deelnemers, maar ook bij de bezoekers. Er is gratis entree, wat mede de gastvrijheid van Riant symboliseert. Niet alleen paardensport, ook leuke side events, gezellig winkelen in het strodorp en een lekker hapje eten, maken dat het Paardenspektakel een compleet dagje uit is.

 

Internationale menwedstrijd

De wereldtop van de twee- en vierspannen komt in Beekbergen aan de start. Voor de tweespannen is de wedstrijd de laatste mogelijkheid om kwalificaties binnen te halen voor het wereldkampioenschap dat eind september in Lipica wordt verreden. Maar liefst 70 tweespannen zullen deelnemen.

De vierspannen zijn natuurlijk de ‘koningsklasse’ van de wedstrijd. De complete wereldtop zal in actie zijn in Beekbergen. Te beginnen met wereldkampioen Boyd Exell en Nederlands kampioen Koos de Ronde. Maar ook de Amerikaanse kampioen Chester Weber heeft de oversteek gemaakt om in Beekbergen mee te rijden. Het gaat voor de vierspannen niet alleen om het winnen van deze wedstrijd. De klassering in Beekbergen telt mee in het vergaren van punten voor deelname aan de wereldbeker. Daarnaast is Beekbergen voor de Europese vierspanmenners een graadmeter voor het EK dat eind augustus plaatsvindt. Hét Nederlandse jonge vierspantalent in deze competitie is Bram Chardon. De zoon van mencoryfee en meervoudig kampioen IJsbrand Chardon heeft inmiddels een palmares om ‘u’ tegen te zeggen met onder meer drie wereldtitels bij de vierspan pony’s. Bram pakte op het NK vierspannen zilver en zal zeker op zaterdag in de marathon tot één van de uitblinkers gaan horen.

 

Dagje uit voor het hele gezin

Ook al heb je niets met paarden: een dagje Paardenspektakel Beekbergen staat garant voor een unieke belevenis. Het centraal gelegen strodorp biedt veel winkelplezier en voor de jongste bezoekers is er een kinderdorp. Daar kunnen kinderen kennis maken met ponyrijden. Maar natuurlijk kunnen ze ook heerlijk spelen op het springkussen en zich laten schminken.

Paardenspektakel Beekbergen biedt dus naast topsport ook vertier.

 

Het Programma

Op 3 en 4 augustus begint de wedstrijd met het onderdeel dressuur op hoofdterrein. De paarden, koetsen en de mensen op het rijtuig zien er dan piekfijn uit en rijden één voor één een dressuurproef. In de piste worden volgens een vast protocol verschillende oefeningen getoond. De juryleden rond de ring geven punten voor de uitvoering van deze proef. Daarbij wordt naast de correcte uitvoering, gelet op de harmonie, gehoorzaamheid en de souplesse van de paarden.

Zaterdag 5 augustus is het meest spectaculaire onderdeel van de wedstrijd, de marathon. De aanspanningen rijden een terreinrit waarin vaste hindernissen zijn opgenomen, die gesitueerd zijn op en rond het wedstrijdterrein. Hier komt het aan op stuurmanskunst. Het is fascinerend om te zien hoe de koetsiers met vier grote paarden de kortste bochtjes weten te maken. De waterpartij vormt meestal de grootste publiekstrekker en zorgt voor veel spektakel.

Het sluitstuk van de wedstrijd is op zondag 6 augustus met de vaardigheidsproef, ook wel ‘kegelparcours’ genoemd. Op het hoofdterrein staat dan een parcours opgesteld dat bestaat uit genummerde doorgangen gemarkeerd met pylonen waarop een balletje ligt. De aanspanningen rijden het parcours, waarbij het de bedoeling is dat er zo min mogelijk balletjes van de pylonen vallen. De spanning stijgt naarmate de wedstrijd vordert, omdat degenen die het hoogst in het klassement staan na dressuur en marathon, als laatsten van start gaan. Deze laatste wedstrijddag wordt extra opgeluisterd met een tuigpaardenshow en een ‘Ladies day’.

 

Meer informatie zie http://caibeekbergen.nl